SENAMAN VS DIET. YANG MANA LEBIH CEPAT TURUNKAN BERAT BADAN

Jika anda ingin menurunkan barat badan paling cepat, diet adalah pilihan utama. Mengikut kajian, diet memberi kesan 80% keatas penurunan berat badan, manakala senaman hanya 20%.

Ketika anda mengurangkan pengambilan kalori, lemak dan otot anda akan menyusut. Sebab itulah diet sangat penting dalam menurunkan berat badan.
Walaupun anda melakukan senaman yang berlebihan, anda tetap akan mengalami kesukaran menurunkan berat badan kerana badan anda mempunyai kalori yang banyak sehingga senaman anda tidak mampu untuk membakar lemak berlebihan.

Sebagai contoh, anda perlu membakar 3,500 kalori untuk membakar 500g lemak. Ini bersamaan belari sejauh 10km setiap hari. Jika anda mengambil lebih dari 3,500 kalori sehari, ini bermakna berat badan anda tetap akan bertambah kerana senaman anda kurang dari jumlah kalori yang dibakar.

Untuk mendapatkan hasil yang lebih pantas, diet dan senaman harus dilakukan bersama. Dengan diet sahaja, anda memang mampu menurunkan berat badan, tetapi mengambil masa lebih lama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *