ANTARA LALAT DAN LIPAS, YANG MANA LEBIH KOTOR?

Lalat dan lipas boleh ditemui di tempat-tempat yang kotor seperti tempat pembuangan sampah dan longkang yang berbau busuk. Tetapi yang manakah antara mereka lebih berbahaya?

Jawapannya adalah lalat. Hal ini kerana, lalat adalah dua kali ganda lebih banyak bakteria berbanding lipas. Justeru itu, lalat sudah semestinya dua kali ganda lebih berbahaya berbanding lipas.

Antara punca utama penyebaran bakteria dari lalat adalah dari sifat semulajadi lalat tersebut. Lalat mempunyai sifat untuk membuang najis setiap beberapa minit. Potensi rumah anda mempunyai hasil buangan najis lalat adalah tinggi jika lalat sudah berada beberapa minit di dalam rumah.

Bukan itu sahaja, lalat juga memuntahkan cecair asid daripada perutnya sebelum mula makan. Jika lalat sudah menjamah makanan anda, adalah sebaiknya untuk terus membuang makanan tersebut untuk mengelakkan keracunan makanan.

Jika anda sukakan kebersihan, anda digalakkan untuk mengunakan spray serangga KILTAC. Spray ini dihasilkan dari bahan organik dan tidak mempunyai racun yang berbahaya kepada manusia. Tidak seperti spray serangga biasa, kesan spray ini boleh bertahan sehingga tiga ke lima hari. Kerja anda lebih mudah kerana tidak perlu berulang kali menyembur ruangan rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *